top of page
  • Obrázek autoraMonika Bechyně

Záznam o dopravní nehodě II. část - kde najít údaje pro jeho vyplnění


V minulém článku jsme se věnovali záznamu o dopravní nehodě v obecné rovině. Poradili jsme vám, kde ho můžete najít, poskytli vám jeho elektronickou verzi a poradili s jeho vyplněním. V tomto článku se budeme věnovat tomu, kde najít údaje pro jeho správné vyplnění.


Pro správné vyplnění záznamu o dopravní nehodě budete potřebovat dva dokumenty - zelenou kartu a řidičský průkaz.

V první řadě je důležité vyplnit datum, čas a přesné místo dopravní nehody. Uvést, zda byl při nehodě někdo zraněn, byla přivolána hlídka Policie ČR, vznikla jiná škoda, než škoda na vozidlech a zda byl nehodě někdo přítomen.


K vyplnění druhé části formuláře je nutné mít při ruce mezinárodní automobilovou pojišťovací kartu jinak známou jako zelená karta. Zelená karta už pár let není zelená, její označení se však nadále používá. Jedná se o dokument dokládající platné povinné ručení. Zelenou kartu obdržíte od pojišťovny, u které jste si povinné ručení sjednali.


Ze zelené karty zjistíme údaje o typu a tovární značce vozidla, jeho rok výroby a státní poznávací značku. Dále zde nalezneme údaje o pojistiteli - pojišťovně. Číslo pojistné smlouvy je desetimístné a naleznete jej zhruba uprostřed za kódem země a kódem pojišťovny.


K další části je potřeba přibrat řidičský průkaz, ze kterého opíšete jméno, příjmení a adresu řidiče a dále údaje o jeho řidičském oprávnění - číslo řidičského průkazu, skupinu a kdo jej vydal.


Závěrem jen popíšete viditelná poškození, zakreslíte plánek nehody, označíte body vzájemného střetu a do poznámek napíšete důvod vzniku dopravní nehody. Nakonec stačí připojit podpis.


Pro příklad můžete nahlédnout do námi vypracovaného vzoru níže.



 

Pokud ještě nemáte záznam o dopravní nehodě k dispozici, můžete si jej stáhnout pod odkazem níže.


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page